Zilver in 2024: tussen hoop en volatiliteit

Geplaatst op 07-02-2024

Categorie: Zakelijk

In de wereld van edelmetalen blijft zilver een belangrijk onderwerp van discussie, met name gezien de verwachtingen en voorspellingen voor 2024. Analisten en experts bieden uiteenlopende perspectieven op de toekomstige bewegingen van de zilverprijs, waarbij factoren zoals de economische omstandigheden, industriële vraag, en monetair beleid van centrale banken als cruciale invloeden worden gezien.

Expertvoorspellingen voor de Zilverprijs in 2024

De prognoses suggereren een breed scala aan mogelijkheden voor de zilverprijs in 2024, met schattingen die variëren van een conservatieve stijging tot een potentieel aanzienlijke groei, afhankelijk van diverse economische en marktgerelateerde factoren. Volgens een peiling van Reuters in juli 2023, verwachten experts een gemiddelde prijs van $25 per ounce, terwijl anderen, zoals Capital Economics en Goldman Sachs, een licht stijgende trend voorzien, waarbij prijzen kunnen oplopen tot $30 per ounce tegen het einde van 2024. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan sterke industriële vraag en een beperkte groei in mijnvoorraden​​.

Invloed van Economische Factoren

UBS voorspelt een opwaartse trend in de zilverprijzen voor 2024, gebaseerd op de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rentetarieven zal verlagen, wat traditioneel edelmetalen zoals goud en zilver aantrekkelijker maakt ten opzichte van obligaties. Een zwakkere dollar zou internationale vraag kunnen stimuleren, wat gunstig is voor zilverprijzen​​.

Industriële Vraag en Lange Termijnvooruitzichten

De industriële vraag naar zilver, vooral uit sectoren zoals elektrische voertuigen, zonne-energie, en andere groene technologieën, wordt gezien als een belangrijke drijfveer voor de prijs op lange termijn. Experts zijn optimistisch over de toekomst van zilver, gezien de verwachte groei van deze industrieën en de potentiële tekorten aan fysiek zilver die kunnen ontstaan door deze toenemende vraag​​.

Investeren in Zilver

Voor beleggers biedt zilver een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid, mede door de relatief lage prijs in vergelijking met goud en het potentieel voor hoge rendementen. De beslissing om te investeren in fysiek zilver, ETF's, aandelen van zilvermijnbedrijven, of futures en opties, hangt af van de individuele beleggingsstrategie en risicotolerantie. Het is essentieel voor beleggers om de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen en rekening te houden met de volatiliteit en de verschillende factoren die de zilverprijs kunnen beïnvloeden​​.

Samenvattend, terwijl de zilvermarkt volatiel blijft met zowel risico's als kansen, biedt de groeiende industriële vraag en de focus op duurzame technologieën een positief langetermijnperspectief voor de prijs van zilver. Beleggers en analisten zullen de economische indicatoren en markttrends nauwgezet in de gaten moeten houden om de bewegingen in de zilvermarkt in 2024 en daarna te navigeren.